Piercing – nejčastější dotazy

Přemýšlíš nad piercingem, ale nevíš, co tě čeká? Jak je to s piercingem pod 18 let? Co obnáší péče o piercing? Pojď si s námi projít nejčastější otázky týkající se tohoto tématu.


Nebylo mi ještě 18 let a chci piercing.

V tom případě si s sebou na termín dones vyplněné a podepsané písemné potvrzení, ve kterém je uvedeno, že rodič či jiný zákonný zástupce s piercingem souhlasí. Taktéž je nutné, aby tě tato osoba na zákrok doprovodila.

Jak dlouho to trvá?

Samotná aplikace trvá maximálně pár minut. Přípravy, měření správného místa a konzultace před a po aplikaci ale zaberou zhruba půl hodiny při jednodušších zákrocích.

Dá se piercing umrtvit?

Znecitlivování propichovaného místa neděláme. Žádný z dostupných tišících prostředků nemá při piercingu zdaleka dostatečný efekt.

Je lepší nastřelení náušnice nebo propíchnutím jehlou?

Nastřelení náušnice je jedno velké NE, jelikož:

1/ Nastřelovací pistoli není možné sterilizovat, což je nehygienické – piercing se pak velmi špatně hojí.

2/ Otvor do tkáně prorazí přímo konec náušnice. Ten je zašpičatělý, ale jde o kónickou špičku, která tkáň spíše potrhá a ne čistě propíchne, jako u vpichu jehlou.

3/ Délka šperku je jedna univerzální. To bývá problém, když ucho po zákroku oteče.

S jakým materiálem pracujeme:

Titan G23, používá se pro výrobu lékařských implantátů a endoprotéz.  Je to biokompatibilní a chemicky neutrální materiál.

Mám cukrovku, můžu na piercing?

Diabetes a piercing se nevylučují. Ovšem tělo diabetiků se obtížněji a déle hojí, a tak vzniká i větší riziko infekce či možné vyloučení šperku. Proto se na to, zda si můžeš nechat aplikovat piercing či nikoliv, zeptej svého ošetřujícího lékaře. U mírné cukrovky by to neměl být problém. Nezapomeň nám tuto skutečnost před návštěvou sdělit, abychom byli na případnou tělesnou reakci připraveni.

Piercing ve studiu, nebo u lékaře?

Toto je dost polemizující otázka, ale existuje jen velmi málo lékařů, kteří mají s piercingem zkušenosti a kromě znalostí anatomie (ale ani s tou u nás ve studiu nemáme problém – piercerka Týna je studovaný zdravotník) použijí např. nevhodný šperk a piercing často píchnou křivě. Drtivá většina z nich s pichem nemá tolik zkušeností a praxe jako piercer, který provádí piercing častěji, než lékař. Piercing ve studiu je většinou prováděný člověkem, který má k piercingu blízký vztah a ví, co jednotlivé piercingy obnáší.

Důležité body k této otázce jsou:

1/ Každý kdo piercing provádí musí být obeznámen s jeho technikou a hlavně vědět, jak se různé piercingy provádějí.

2/ Také musí znát, jaký šperk je nejvhodnější pro daný piercing a z jakého je materiálu.

3/ Samozřejmostí ze strany každého odborníka je poskytování rad a znalostí dané problematiky (od péče o piercing až po různé možné komplikace)

Můžu na piercing, když jsem nemocný/á?

Pokud se necítíš z jakéhokoliv důvodu dobře, neprodleně nás o tom informuj a termín přeobjednáme. Zdraví je pro nás na prvním místě a jakýkoliv zásah do těla během nemoci by mohl nést nežádoucí následky.

PÉČE O PIERCING:

1/ Na péči o piercing používej pouze přípravek, který ti doporučí piercer/ka. 

2/ Po dobu šesti týdnů ošetřuj piercing 2 x až 3 x (+ dodatečně po sportu) denně aftercare přípravkem

3/ Kolem piercingu se v průběhu hojení může tvořit stroupek, který se nesmí strhávat.

4/ Na šperk nesahej špinavýma rukama a se šperkem v ráně ze začátku hojení nehýbej.

5/ Dva měsíce vynech sauny, koupání v bazénu a přírodních koupalištích.

6/ K piercingu se chovej opatrně. Nedoporučujeme spát na místě vpichu nového piercingu.

7/ Hojení je velmi individuální. Může trvat pár týdnů až několik měsíců. Vždy záleží na typu piercingu i na typu nositele.

Na piercing se můžeš objednávat k našim piercerům Dannymu a Týně. Pro objednání napiš e-mail na: needletattooprague@gmail.com nebo kontaktuj přímo piercery.